h

Marktwerking bij huishoudelijke hulp werkt niet

16 augustus 2023

Marktwerking bij huishoudelijke hulp werkt niet

De wethouder wilde bij de recente aanbesteding (terecht) het aantal aanbieders van huishoudelijke hulp verminderen. Hij koos voor vijf aanbieders. Laat nu net Thuisgenoten BTK, de verreweg grootste aanbieder met 665 cliënten in Borne, als zesde uit de bus komen en dus buiten de boot vallen. Twee van de eerste vijf blijken trouwens actief te zijn in een ander deel van Nederland. En zo als altijd gaat de carrousel weer van start waarbij medewerkers van werkgever moeten wisselen. De medewerkers van Thuisgenoten BTK willen dat niet en de inwoners die het betreft zijn bang een vertrouwd gezicht kwijt te raken.
Het kan anders.

Een voorbeeld. In Zutphen kwam in 2021 een einde aan de marktwerking bij de huishoudelijke zorg. De gemeente koos drie zorgorganisaties die moesten gaan samenwerken. De werknemerscoöperatie Help Gewoon, De Nieuwe Zorg en T-Zorg wilden voldoen aan de eisen die gesteld waren. De organisaties hebben de gemeente Zutphen onder andere beloofd geen winst in eigen zakken steken, te zorgen voor grotere zekerheden en meer zeggenschap voor de thuiszorgers, die zoveel mogelijk in vaste dienst kwamen. De medewerkers van andere organisaties werden door de drie overgenomen met behoud van arbeidsvoorwaarden. De gemeente controleert de zorgorganisaties op het nakomen van de afspraken.
Aan de totstandkoming van dit baanbrekende contract gingen vele acties van thuiszorgmedewerkers vooraf. Wat ook hielp was dat de betreffende wethouder van SP-huize was.

 

Reactie toevoegen

U bent hier