h

SP brengt Essent weer in Overijsselse handen

2 maart 2023

SP brengt Essent weer in Overijsselse handen

Foto: Eduard van Scheltinga

Met het hijsen van de Overijsselse Essent-vlag heeft de SP het energiebedrijf symbolisch weer in publieke handen gebracht. In 2009 werden de aandelen van Essent verkocht door PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie. “Mede door de verkoop van energiebedrijven zitten we nu met extreme energierekeningen. Buitenlandse energiebedrijven maken miljardenwinsten op onze energie, terwijl veel huishoudens de rekening niet meer kunnen betalen”, aldus SP-lijsttrekker in Overijssel, Herman Kalter.

Met een Overijssels energiebedrijf zijn we volgens Kalter minder afhankelijk. Hij stelt dat de provincie dan zelf kan bepalen om duurzame energie op te wekken voor een lage prijs. Kalter: “Dan hoeven we daarvoor niet meer te wachten op een beslissing in een bestuurskamer ver weg en kunnen we het gewoon zelf doen.”

Uit onderzoek blijkt volgens de SP dat 80% van de Nederlanders de verkoop van energiebedrijven een fout vindt. Herman Kalter stelt voor om energie weer in gemeenschapsbezit te brengen: “Het geld dat nu naar buitenlandse aandeelhouders gaat, gebruiken we dan om de energierekeningen te verlagen.” De volkspetitie voor het nationaliseren van de energie is inmiddels al door meer dan 120.000 mensen getekend. De petitie is te tekenen op: sp.nl/volkspetitie.

Reactie toevoegen

U bent hier