h

Vriendinnen ketenen zich vast aan gemeentehuis

2 september 2015

Vriendinnen ketenen zich vast aan gemeentehuis

Foto: Henk Endeman

Vanmorgen hebben vijf vriendinnen zich vastgeketend aan het gemeentehuis van Borne. Zij kwamen op voor de familie Moorman, die het lijdend voorwerp vormt in ‘het dossier Van Galenstraat’. Deze familie woont vlak aan het spoor in Borne. Sinds ongeveer 5 jaar vertoont hun huis gebreken. Scheuren in de muren en op een aantal plekken verzakkingen. Dat dit met het extra treinverkeer en vooral met het toenemende goederenvervoer te maken heeft ligt voor de hand. B&W en ambtenaren van de gemeente Borne hebben zich ingespannen voor hun zaak en hebben geprobeerd erkenning van het probleem bij ProRail te verkrijgen. Vorig jaar werd bekend dat de recentelijk door de gemeente Borne aangelegde grote vijvers in de buurt van hun huis ook een mogelijke oorzaak van verzakking kunnen zijn. Eind mei was het voorbij met de ondersteuning van de gemeente Borne. Het advies was: verkoop je huis. Hiermee zou de familie Moorman buiten hun schuld in de schuldsanering komen. Nu gemeente en ProRail naar elkaar kunnen wijzen hebben ze het echtpaar laten vallen.
(Foto: Henk Endeman; v.l.n.r. Annie ten Tije, Liesbeth Hilgerink, Roelie Geertsma, José Koelen, Mila Schlichter)

De familie Moorman is ten einde raad, hun gezondheid staat op het spel. Daarom hebben vijf vriendinnen van hen zich woensdagmorgen om 10.30 uur vastgeketend aan het gemeentehuis. Het gaat om Mila Schlichter, Roelie Geertsma, José Koelen, Annie ten Thije en Liesbeth Hilgerink. Drie van hen zijn lid van de SP. Op het meegebrachte spandoek staat: ‘DE GEMEENTE EN PRO-RAIL LATEN DE FAMILIE BARSTEN EN VERZUIPEN’.
De opkomst van de media is buiten verwachting. Cameramannen van SBS6 (Hart van Nederland) en RTV Oost, fotografen en verslaggevers van de Tubantia, Bornse Courant, RTV Borne en Borne Boeit waren erbij. Onder applaus kwam wethouder Herman Mulder naar buiten. Hij bleek bereid, terwijl de camera’s zoemden, de dames aan te horen en vervolgens de pers te woord te staan. Concrete toezeggingen deed hij niet. Hij verwees vooral naar de gemeenteraad die nu aan zet is. Er is goede hoop dat daar iets uit gaat komen waar de familie Moorman mee verder kan. Die hoop was verdwenen maar is door deze actie weer helemaal terug. 

Zie ook: Verslag op RTVOost, kijk ook hier, SBS6 Hart van Nederland, de Tubantia , kijk ook hier, Borne Boeit, Bornse Courant

Reactie toevoegen

U bent hier