h

Bewoners Van Bemmelstraat, Woolderweg en omgeving organiseren zich

15 januari 2014

Bewoners Van Bemmelstraat, Woolderweg en omgeving organiseren zich

Bewoners van de Van Bemmelstraat, Woolderweg en Bussemakerstraat hebben besloten gezamenlijk op te trekken tijdens de gesprekken die met Woonbeheer gevoerd worden over de toekomst van hun woningen. Tijdens twee door de SP belegde vergaderingen is eerst een comité gevormd, zijn bewoners geïnformeerd en zijn afspraken gemaakt. Aan de nu gemaakte stappen is een en ander voorafgegaan.

In augustus 2012 heeft de SP naar aanleiding van signalen van bewoners een onderzoek gedaan naar klachten over onderhoud aan de woningen in genoemde straten. De meeste klachten bleken te vallen onder de noemer tocht en vocht (schimmel) met als gevolg hoge stookkosten. De gehorigheid van de woningen wordt ook als een probleem ervaren, evenals het gebrek aan speel- en parkeerruimte. En natuurlijk de wateroverlast bij zware regenval. De woningen zijn in de jaren vijftig gebouwd. Het onderhoud van de woningen tot nu toe betrof schilderwerk, vernieuwen van de natte cel, vervangen van hang- en sluitwerk en het vervangen van de keukeninrichting.

In 2010 is door Woonbeheer een brief gestuurd aan de bewoners, waar in werd aangekondigd, dat tussen 2015 en 2020 voor ca. 150 woningen "ingrijpende maatregelen" zijn voorzien, om het niveau van de woning aan te passen aan de eisen van de tijd. Vooral de huurders, die al lange tijd in de buurt wonen, weten sinds de jaren negentig niet waar ze aan toe zijn. Toen werd er al gesproken over sloop. Investeren in je eigen huis, als het gaat om nieuwe vloeren, die je niet voor een paar jaar aanschaft wordt dan moeilijk. 

De SP heeft naar aanleiding van het onderzoek in 2012 met Woonbeheer gesproken over de klachten die de bewoners kenbaar hadden gemaakt. De klachten zijn door Woonbeheer (h)erkend. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat gesprekken met de bewoners in 2015 zouden plaatsvinden. Woonbeheer heeft tijdens een onderhoud met de SP beloofd de gesprekken naar voren te halen en hiermee in 2013 te starten.

Een jaar later - september 2013 -  werd door de SP een enquête gehouden onder 600 Bornse huurders. Naast tevreden geluiden vanuit de herbouwde of gerenoveerde woningen, vielen opnieuw de klachten op in onder meer Woolderweg, Van Bemmelstraat en Bussemakerstraat.
Naar aanleiding van de uitslag van de enquête zijn de bewoners in deze straten opnieuw benaderd. Van de 64 woningen gaven 40 bewoners aan zich geheel in de uitkomst te herkennen. Bewoners vinden dat het zo niet langer kan. Naast de tocht, schimmel en vocht zijn er nog de volgende zaken gevonden: doorgezakte vloer in de woonkamer, vocht in de kelder als het veel regent, verrotte kozijnen, kieren bij de achterdeur en trap, deuren sluiten niet goed, geen tweede toilet, lekkage in de schuur, stukken vallen uit de voegen, geluidsoverlast, enkel glas in de bovenverdieping en tenslotte asbest op de zolder en in de schuur. Het gevolg is dat een aantal bewoners toenemende fysieke klachten hebben; verergering van reuma of van de astma vanwege tocht, vocht en stof, en ook nek- en rugklachten. Ondanks de slechte staat van de huizen wordt nu jaarlijks een huurverhoging van gemiddeld 5% berekend. Hierin kan Woonbeheer ook anders acteren en bepalen, dat deze bewoners in een dergelijke situatie vrijgesteld worden van deze verhoging.

Op uitnodiging van de SP zijn bewoners in december bij elkaar gekomen om de situatie te bespreken. Uit de aanwezigen werd een comité van drie personen gevormd, dat een gesprek heeft gevoerd met Woonbeheer. Tijdens een nieuwe door de SP belegde bijeenkomst op 14 januari in Basisschool De Zeppelin heeft het comité verslag gedaan van het gesprek. Eén van de uitkomsten is dat Woonbeheer heeft toegezegd vaart te maken. In februari al worden gesprekken gevoerd met kleine groepjes bewoners tegelijk, waarin wordt duidelijk gemaakt wat de plannen zijn.
Tijdens dit goed bezochte overleg zijn een aantal afspraken gemaakt. Zo is afgesproken gezamenlijk op te trekken en elkaar te informeren. Een grote meerderheid is voor nieuwbouw en wil graag  dezelfde voorwaarden – dus geen stevige huurverhoging – die voor huurders van al vernieuwde wijken in Borne golden. De SP zal de bewoners waar nodig bijstaan bij het vervolg van dit verhaal.

De bewoners die op 14 januari niet aanwezig waren worden geïnformeerd door middel van een flyer. Na de gesprekken met Woonbeheer komen we opnieuw bij elkaar op 5 maart om 19.00 uur in basisschool De Zeppelin.

Reactie toevoegen

U bent hier