h

Huurenquête door SP in Borne

18 september 2013

Huurenquête door SP in Borne

De afgelopen weken hebben Bornse SP-leden een enquête gehouden onder Bornse huurders, waarbij een vijftal vragen werd gesteld:
-  Heeft u bezwaar gemaakt tegen de huurverhoging. Zo ja om welke reden?
-  Loopt u risico op financiële problemen door de huurverhoging?
- Hoe groot is globaal het percentage van uw inkomen dat u netto (min eventuele huurtoeslag) aan huur betaalt?
- Is het kopen van een huis voor u een optie in de toekomst?
- Hoe is het gesteld met het onderhoud aan uw woning? Worden eventuele klachten naar wens verholpen?

De enquêtes werden uitgedeeld en weer opgehaald in de volgende buurten: de ‘Sterrenbuurt’, de huurwoningen aan de oostkant van de Europastraat tussen Oude Deldensestraat en Oude Hengeloseweg, het Refined, Oude Almeloseweg en omgeving, Vogelbuurt.

Uitkomsten van een enquête onder Bornse huurders

Inleiding

Zoals bekend heeft de huidige regering een aantal maatregelen ingevoerd op het terrein van de woningmarkt. Met name de huursector krijgt te maken met aanzienlijke veranderingen. In de eerste plaats is er de verhuurdersheffing die wordt opgelegd aan woningcorporaties. Een belasting die de schatkist moet spekken maar de corporaties belemmert in het uitvoeren van projecten in de sociale woningbouw. Om de afgeroomde kassen weer enigszins aan te vullen mogen deze de komende jaren een forse huurverhoging doorvoeren (gemiddeld 5% per jaar), waarbij het percentage wordt bepaald door de hoogte van het inkomen. De minimum-verhoging bedraagt 4%, de maximum-verhoging 6,5%. Een woning met een huur van 500 euro en een gemiddelde huurstijging van 5% brengt over 5 jaar 642 euro aan huur op. Wanneer dezelfde woning door een ‘scheefwoner’ bewoond wordt stijgt dit bedrag naar 684 euro. De bedoeling van dit beleid is dan ook dat ‘scheefwoners’ op zoek gaan naar een koopwoning.

Na wat er het afgelopen half jaar in de politieke organen, door instellingen en in de media is gezegd en geschreven over de (inkomensafhankelijke) huurverhogingen, wilde de SP Borne graag van de huurders zelf vernemen hoe zij tegen de jongste maatregelen aankijken en welke gevolgen deze mogelijk voor hen hebben, waarbij wij tevens van de gelegenheid gebruik konden maken nog enkele aanvullende vragen t.a.v. ‘het wonen’ te stellen.

Werkwijze
Met behulp van de website van Woonbeheer is het huurwoningenbestand in Borne geïnventariseerd en zijn er lijsten gemaakt van wijken/straten. Om een representatieve steekproef te doen moest een zo groot mogelijk deel van de huurders met de enquête worden bereikt. Alle huurders bereiken zou gezien het arbeidsintensieve werk ondoenlijk zijn geweest. Gezocht is naar een mix van eengezinswoningen, appartementen, gerenoveerde en niet gerenoveerde woningen. In de volgende buurten zijn enquêtes uitgedeeld en weer opgehaald: de ‘Sterrenbuurt’, de huurwoningen aan de oostkant van de Europastraat tussen Oude Deldensestraat en Oude Hengeloseweg, het Refined, Oude Almeloseweg en omgeving, Vogelbuurt. Gedurende vier avonden hebben SP leden in deze buurten de uitgedeelde enquêtes weer opgehaald. Er werden ongeveer 600 adressen bezocht. Hieronder de uitkomsten van het onderzoek.

Van de 600 bezochte woningen werd in ongeveer 40% van de gevallen niet open gedaan, in verreweg de meeste gevallen omdat er (waarschijnlijk) niemand thuis was. Van de overige 60% wilde ongeveer de helft ons niet te woord staan om onbekende of uiteenlopende redenen. Wat de laatste groep betreft waren de meest gehoorde uitspraken: ‘het helpt toch allemaal niets’, ‘ik woon hier prima’ en ‘ik heb niets met de SP’. Totaal werden 170 enquêtes opgehaald. Hieronder de uitkomsten die betrekking hebben op deze 170 ingevulde enquêtes.

1.      Heeft u bezwaar gemaakt tegen de huurverhoging. Zo ja om welke reden?
Ja: 21x
Nee: 149x
Ingevuld bij Toelichting:
Bij Nee gaven 38 personen aan dat bezwaar maken toch geen zin zou hebben gehad en 7 personen dat men niet wist hoe bezwaar te maken/ niet lukte zonder hulp
Bij Ja:
9x inkomen klopt niet (meer)
6x het wordt te gek/ik pik het niet meer etc. 
1x staat van de woning

2.     Loopt u risico op financiële problemen door de huurverhoging?
Ja: 78x
Nee: 80x
Geen ja of nee: 12x (in de toekomst misschien wel)
Ingevuld bij Toelichting:
Bij Ja:
15x alle/veel kosten/vaste lasten stijgen
11x heb een laag/minimum inkomen
10x heb AOW (+ klein pensioen)
6x ik ben werkloos
4x ik zit nu al in de problemen
3x ik krijg geen huurtoeslag door inwonend kind
6x werden andere (verschillende) redenen genoemd
Bij Nee werd 14x vermeld: ‘nog niet’.

3.     Hoe groot is globaal het percentage van uw inkomen dat u netto (min eventuele huurtoeslag) aan huur betaalt?
Niet iedereen heeft deze vraag beantwoord. De percentages die genoemd werden:
12% 1x
18% 1x
20% 6x
21% 1x
22% 3x
23% 3x
25% 27x
26 % 1x
27% 2x
28% 6x
29% 2x
30% 36x
32% 3x
35% 18x
40% 6x
45% 4x
47% 1x
50% 5x
60% 1x
70% 1x

4.     Is het kopen van een huis voor u een optie in de toekomst?
Ja: 17x
Misschien: 4x
Nee: 149x
Ingevuld bij Toelichting:
Bij Nee:
31x ben gepensioneerd, heb AOW, te oud
20x laag inkomen
7x niet haalbaar
3x geen vast contract, werkloos
3x gehandicapt, langdurig ziek
2x ben alleenstaand
Bij Ja:
4x huren is nadelig
3x nu niet, maar wel in de toekomst
 

5.     Hoe is het gesteld met het onderhoud aan uw woning? Worden eventuele klachten naar wens verholpen?

Ja: 119x
Redelijk/wel tevreden: 19x
Soms wel/soms niet: 11x
Kon beter/matig: 8x
Nee: 13x
Ingevuld bij Toelichting:
12x tocht, vocht, geen isolatie
3x slechte daken
3x minimaal onderhoud
3x verouderde woning
4x andere (verschillende) klachten

6.      Heeft u nog opmerkingen of vragen?
Hier vaak reacties die moeilijk in trefwoorden zijn te vangen. Soms een complete bijlage, soms algemene opmerkingen. In tegenstelling tot sommige reacties aan de deur, werd bij deze vraag regelmatig aangegeven dat men het initiatief van de SP waardeerde.

Conclusies
De uitwerking van de cijfers en de gegeven toelichtingen van de 170 ingevulde enquêtes leverde voor de SP Borne een aantal conclusies op.

Niet-gerenoveerde woningen
De meeste huurders waren (bijzonder) tevreden over het onderhoud en de behandeling van klachten door Woonbeheer. Voor bewoners van gerenoveerde of herbouwde woningen gold dit vrijwel unaniem, maar niet voor een aantal bewoners in de Van Bemmelstraat/ Woolderweg, Bussemakerstraat e.o. en delen van de Vogelbuurt. In deze straten zijn de huizen niet gerenoveerd en hebben veel mensen last van tocht, vocht en slechte isolatie. In de Van Bemmelstraat e.o. speelt ook de wateroverlast bij zware regenval.
Bij een eerdere enquête heeft de SP dit al geconstateerd en heeft zij de directie van Woonbeheer hierop tijdens een gesprek aangesproken. Woonbeheer heeft bij die gelegenheid toegezegd in 2013 met de eerste groep bewoners, waarvan de huizen in 2015 aan de beurt zijn, in gesprek te gaan over sloop en herbouw of renovatie. De toen net bekend gemaakte toekomstige verhuurdersheffing zou roet in het eten kunnen gooien. Inmiddels is er meer duidelijkheid. De SP vindt dat Woonbeheer nu met een stappenplan moet komen, zodat de betrokkenen enigszins weten waar ze aan toe zijn. In sommige woningen zijn de klachten zo ernstig – door enquêteurs met eigen ogen aanschouwd – dat een huurverhoging überhaupt niet zou mogen.

Huurverhoging treft ouderen en lage inkomens
Op de vraag of de huurverhoging tot financiële problemen was de score bij de ingevulde enquêtes 50-50. Degenen die niet wilden meewerken gaven vaak aan (nog) geen problemen te ondervinden. Uit de gegeven toelichtingen blijkt dat vooral mensen met AOW (en een klein pensioen), en anderen met een laag inkomen, nu al problemen  hebben. De huurtoeslag vergoedt maar een deel van de verhoging en vooral het uitzicht op een jaarlijkse verhoging baart deze groep zorgen.

Geen kopers
Slechts 10% van de geïnterviewde personen gaf aan (mogelijk) in de toekomst een huis te willen kopen. Voor de overige 90% is dit geen reële optie. Niet verwonderlijk aangezien een aanzienlijk deel van de huurders tot de oudere generatie behoort.

 

Reactie toevoegen

U bent hier