h

SP Borne organiseert huurenquête

27 augustus 2013

SP Borne organiseert huurenquête

De afgelopen week is de Bornse SP gestart met het houden van een enquête onder zoveel mogelijk huurders in Borne. Doel is inzicht te verkrijgen in de gevolgen die de huurverhoging van 1 juli (en toekomstige huurverhogingen) teweeg gaat brengen. Vragenlijsten worden rondgedeeld en enkele dagen later deur-aan-deur weer opgehaald. Onder meer de volgende vragen worden gesteld: Heeft u bezwaar tegen de huurvehoging? Loopt u risico op financiële problemen? Hoe hoog is het percentage van uw inkomen dat u kwijt bent aan huur? Is het kopen van een huis een optie?

Onderstaande brief is aan de vragenlijst toegevoegd:
Per 1 juli 2013 hebben de meeste huurders in de sociale woningbouw een forse huurverhoging gekregen. De regering van VVD en PvdA heeft besloten dat de verhoging van de huren in 2013, voor het eerst sinds jaren, hoger mag zijn dan de inflatie. Ook is de inkomensafhankelijke ‘gluurverhoging’ (citaat Woonbond) dit jaar ingegaan. Volgens het beleid van de regering  mogen de huren in de sociale sector dit jaar met 4% stijgen. Huurders met een gezinsinkomen tussen € 33.614,- en € 43.000,- mogen een huurverhoging van 4,5% krijgen en huurders met een gezinsinkomen boven € 43.000,- zelfs 6,5%.

Behalve dat, volgens de Woonbond, de fiscus niet in staat is om een inkomensverklaring van vele honderdduizenden huurders aan te leveren en hierdoor een chaos ontstaat, is het ook bijzonder vreemd en onrechtvaardig een speciale inkomenspolitiek voor huurders in te voeren.
Omdat het heel moeilijk is voor verhuurders om over de exacte inkomensgegevens van huurders te beschikken (niets is tegenwoordig zo veranderlijk als het inkomen) ontstaat er ook nog eens rechtsongelijkheid, waarbij huurders met hetzelfde inkomen een verschillende huurverhoging krijgen opgelegd. Een oud liberaal ideaal ligt ten grondslag aan deze maatregelen: bevorderen van het eigen woningbezit. Door ‘scheefwoners’ uit te roken dwing je ze een eigen huis te kopen. En dat in tijden waarin er grote onzekerheid is wat betreft werk en inkomen.  Bovendien valt het aantal ‘goedkope scheefwoners’ erg mee. Volgens de Woonbond gaat het om slechts 2 procent (59.000) van de 2,9 miljoen hurende huishoudens. Veel groter is het aantal ‘dure scheefwoners’, d.w.z. de mensen die juist een zeer groot aandeel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Hierbij gaat het om liefst 554.000 huishoudens.

De enquête neemt enkele weken in beslag. De uitkomsten zullen worden uitgewerkt en worden uiteraard bekend gemaakt.

 

Reactie toevoegen

U bent hier