SP en Borne-Nu bieden rapport ‘Pappen en nat houden’ aan.
SP en Borne-Nu bieden rapport ‘Pappen en nat houden’ aan.
Borne-Nu en de SP hebben onderzoek gedaan naar de houding van de gemeente Borne en de provincie Overijssel met betrekking tot de sanering van de voormalige vuilstort aan de Steenbakkersweg in Borne.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het rapport ‘Pappen en nat houden’, dat op 19 april op de locatie van de voormalige kleigaten werd aangeboden aan de familie Turksma, die tegenover het bewuste terrein woont. Zij staan symbool voor de omwonenden van de stortplaats die in het verleden al meermalen de krant haalden met hun klachten over wat er op dit terrein allemaal gaande was.
Ook werd een exemplaar aangeboden aan Sybren Gerlofsma van de SP-statenfractie, die de kwestie van de Bornse kleigaten in de Provinciale Staten aan de orde zal stellen.
Tijdens het ‘persmoment’ ging Martin Velten van Borne-Nu in op het waarom van het uitbrengen van het rapport en schetste Toon Peters in grote lijnen hoe lang er al geprobeerd is de gemeente en provincie ervan te overtuigen dat er eindelijk eens een concrete oplossing moet worden gevonden en er afdoende maatregelen worden genomen.
Al in 1973 voerde het door de SP opgerichte Centraal Aktiecomité Twente actie tegen het droog storten van asbest door de Eternit in Goor op de toenmalige stortplaats. Er is een Platform Bornse Kleigaten geweest, dat heeft geprobeerd te inventariseren wat er allemaal gestort is. Er zijn in opdracht van gemeente en provincie een groot aantal onderzoeken verricht, die niet tot daden hebben geleid.
De omwonenden haalden meer dan eens de krant, waarbij hun klachten naar voren werden gebracht. De gemeente blonk uit in ‘nietsdoen’. Na de oprichting van de SP-afdeling in Borne in 2007 was één van de eerste daden het schrijven van een brief aan B&W waarbij alles nog eens in kaart gebracht werd en gevraagd is om actie. In het antwoord stonden termen als ‘geen aanleiding’, ‘is onder controle’, ‘voldoende maatregelen genomen’ etc. In 2009 schreef de UT-student Daniel Meel zijn rapport getiteld ‘De kleigaten aan de Steenbakkersweg in Borne’ over deze kleigaten.
Hij trok onder meer de volgende conclusies:
• het toezicht van de gemeente heeft sinds het begin van de stortingen tekort geschoten
• protesten werden niet serieus genomen – bewoners werden niet beschermd
• de gemeente had moeten handelen toen er ’s nachts illegaal met gasmaskers op gestort werd
• wat er onder de oppervlakte door de roestende vaten nog aan chemische reacties gaat plaatsvinden is onbekend
• de damwand heeft niet het eeuwige leven
Rapport ‘Pappen en nat houden’
In het nu aangeboden rapport trekken de SP en Borne-Nu de volgende conclusies:
* Tijdens de stortperiode (1955-1977) werd door de gemeente Borne en de provincie geen toezicht gehouden. Ondanks het feit dat illegale stortingen voldoende bekend mochten worden geacht bij de gemeente Borne, werd er niet tot nauwelijks tegen opgetreden. Ze werden simpelweg getolereerd.
* Na de sluiting van de stort, in 1977, begon het “pappen en nathouden”. Veel geldverslindende onderzoeken die keer op keer uitmondden in de conclusie dat spoedige sanering gewenst is.
* Tot concrete saneringsplannen van de provincie hebben deze onderzoeken nooit geleid en ook de gemeente Borne deed volop meer aan het “nathouden” door de conclusies in onderzoeksrapporten bij herhaling te bagatelliseren.
* In plaats van de omwonenden bij te staan, hield de gemeente Borne de boot telkens weer af. Dankzij krantenpublicaties en middels het Platform Kleigaten Steenbakkersweg zijn de misstanden uiteindelijk in de openbaarheid gekomen.
* De tijd van “pappen en nathouden” is nu echt voorbij, dat lijken zelfs de bestuurders te beseffen. Maar in plaats van nu eindelijk daadkrachtig aan een afdoende oplossing te werken zijn provincie en gemeente overgegaan tot een “verdeel en heers politiek”, waarbij iedereen voor oplossingen naar elkaar wijst.
Borne-Nu en de SP doen een dringend appel op de provinciale en gemeentelijke bestuurders om daadkracht te tonen en doelgericht te werken aan het oplossen van dit Bornse leefbaarheidsprobleem.
Zorg dat er voldoende geld bijeen gebracht wordt om de bovenlaag af te graven en een schone bovenlaag aan te brengen. Maak er bijvoorbeeld een park van, zodat de omwonenden eindelijk eens van dit terrein kunnen genieten in plaats van er overlast van te ondervinden en de medewerkers van (toekomstige) bedrijven op De Veldkamp hier kunnen lunchwandelen. Zo zijn er nog wel meer bestemmingen te vinden.
• Breng deze zaak, in nauw contact met de omwonenden, tot een eind!
• Laat Borne ook hierin het leukste dorp van Overijssel zijn!