h

SP deelt enquêtes uit bij SWB

4 mei 2011

SP deelt enquêtes uit bij SWB


Over mensen in de sociale werkplaats wordt veel gesproken. Met mensen in de sociale werkplaats wordt weinig gesproken. Daarom worden overal in het land enquêtes gehouden door de SP-afdelingen. Deze week heeft de SP in Borne enkele tientallen enquêtes uitgedeeld bij de SWB aan de Burenweg. De enquêtes worden landelijk verzameld en de resultaten worden voorgelegd aan de regering en het parlement.

De staatssecretaris wil dat zoveel mogelijk mensen vanuit de sociale werkplaats geïntegreerd worden in het reguliere bedrijfsleven, maar zit het bedrijfsleven hier wel op te wachten? De praktijk wijst uit dat 70% van de mensen die bij een gewoon bedrijf gaan werken binnen een jaar weer terug is bij de sociale werkvoorziening. Met een vervelende ervaring erbij en de vraag of er nog wel een plek voor hen is, of komen ze onderaan op een wachtlijst?
De sociale werkplaatsen hebben het dit jaar al zwaar te verduren. Zij moeten in 2011 al 120 miljoen bezuinigen van het Kabinet. De gevolgen worden steeds meer zichtbaar. Bij een aantal sociale werkplaatsen krijgen medewerkers geen contractverlenging. Zij worden terug op de wachtlijst geplaatst en komen thuis te zitten. Staatssecretaris De Krom wil geen verantwoordelijkheid nemen en zegt dat de lokale sociale werkplaats zelf maar moet zien op welke manier zij bezuinigen.
Wat betekent het om vervolgens thuis achter de spreekwoordelijke geraniums te moeten zitten? Moeten ze allemaal maar de bijstand in? Een bijstand die ook onder vuur ligt, want woon je bijvoorbeeld nog bij je ouders wordt er gekeken naar het gezinsinkomen. Hoe kun je dan nog sparen om ooit zelfstandig te wonen? De armoede wordt weer erfelijk.
Het werken via de sociale werkvoorziening blijft nodig. Mensen met een handicap willen graag aan het werk. Zij hebben ook recht op een toekomst met inkomen en werk. Natuurlijk zouden ze best wel een ‘gewone’ baan willen hebben, maar niemand heeft erom gevraagd gehandicapt te zijn. Ze verdienen een toekomst net als iedereen!

U bent hier