h

SP Borne: Gratis bibliotheekabonnement voor lage inkomens.

6 april 2011

SP Borne: Gratis bibliotheekabonnement voor lage inkomens.

Volwassenen met een inkomen tot 120% van het minimum zijn in Borne hun 200 euro per jaar uit het activiteitenfonds kwijt. Men kon via bijdragen uit dit fonds meedoen aan het verenigingsleven (sport, cultuur etc.).

minima

De gemeente zet nu in op het leren rondkomen van de doelgroep met hun beschikbare budget, met als doel minder afhankelijkheid en begeleiding en dus meer zelfstandigheid. Het geld daarvoor wordt onder meer uit het activiteitenfonds gehaald, hetgeen de SP betreurt. Wethouder Albers heeft tot nu toe laten blijken dat het armoedebeleid bij hem in goede handen is, maar of de genoemde maatregelen gaan werken moet worden afgewacht.
De SP doet een oproep om intussen met slimme oplossingen te komen waar de groep waar het om gaat wat aan heeft en die weinig geld hoeven te kosten. Voorbeeld is een gratis bibliotheekabonnement, zoals ook al in andere plaatsen is ingevoerd. Hierdoor krijgen mensen met een laag inkomen toegang tot informatie (één van de grondrechten), cultuur en ontspanning. Het kost de gemeente geen geld, het levert de bibliotheek veel nieuwe leden op, zoals elders is gebleken, en het biedt de ‘minima’ nieuwe mogelijkheden en compenseert enigszins het wegvallen van de bijdrage uit het activiteitenfonds.

U bent hier