h

Oosten van Nederland voorlopig niet onder dwang aan de OV-Chipkaart

30 september 2010

Oosten van Nederland voorlopig niet onder dwang aan de OV-Chipkaart


Mede dankzij fel aandringen van de SP heeft Minister Eurlings vandaag besloten om voorlopig geen toestemming te geven aan de diverse vervoersregio’s in Oost Nederland om de strippenkaart af te schaffen. Daardoor blijft het in de provincies Overijssel, Drenthe, Gelderland en Limburg voorlopig gewoon mogelijk om een papieren kaartje te gebruiken. SP-Kamerlid Farshad Bashir: 'Dit is een geweldig resultaat. Gelukkig wordt de reiziger in Oost-Nederland voorlopig niet verplicht om deze gebrekkige OV-Chipkaart te gebruiken. Eerst de problemen oplossen. Zo kunnen we de reiziger verleiden in plaats van verplichten.'

Het kabinet en een meerderheid van de Kamer waren het eens met de kritiek van de SP dat er nog te veel problemen zijn met de OV-Chipkaart om deze al vanaf november dit jaar verplicht te stellen aan alle reizigers. Zo is het op veel plekken in het oosten van Nederland nog niet eens mogelijk om met de OV-Chipkaart te reizen. Daarnaast loopt de reiziger nog tegen te veel structurele problemen aan. Ook gaf de minister toe dat het voor veel reizigers aanzienlijk duurder wordt terwijl er duidelijk is beloofd dat dit niet het geval zou zijn. In Nijmegen bijvoorbeeld is reizen met de OV-chipkaart gemiddeld zelfs 8,5% duurder. Ook de dubbele opstaptarieven die reizigers betalen bij overstappen zorgen voor forse extra kosten.

Eurlings gaf aan dat hij een nieuwe commissie gaat oprichten die zal gaan proberen om meer centrale sturing te geven aan de OV-Chipkaart. Bashir: 'Nu is het een wirwar van vervoersbedrijven en vervoersregio’s zonder enige vorm van centrale sturing of controle. De SP wilde deze verantwoordelijkheid het liefst democratisch maken door het kabinet verantwoordelijk te maken, maar zover wilde Eurlings helaas niet gaan. Hopelijk kunnen we via deze commissie zorgen dat er eindelijk wordt geluisterd naar de reiziger.'

U bent hier