h

Jan Marijnissen en de meisjes van de Fabriek in TwentseWelle

22 juni 2009

Jan Marijnissen en de meisjes van de Fabriek in TwentseWelle

Donderdag 18 juni waren zo’n 200 SP leden uit Twente en ook uit Borne aanwezig in de Twentse Welle in Enschede om alvast een kijkje nemen bij de nieuwe tentoonstelling ‘Jan Marijnissen en de meisjes van de Fabriek’.


Jan was er zelf bij om aan iedereen uit te leggen hoe de tentoonstelling tot stand was gekomen en om te vertellen wat er te zien was. Tijdens een SP-fractieweekend vorig jaar in De Lutte werd TwentseWelle bezocht en werd Jan spontaan door directeur Kees van der Meiden gevraagd om als gastconservator een tentoonstelling samen te stellen.
Twee dagen zou het hem kosten, was hem verteld, maar hij heeft er heel wat meer tijd in gestoken. ‘Een straf was dat niet’, zegt hij in een interview in de Twentsche Courant Tubantia. ‘Ik heb veel gelezen, ben geboeid geraakt door de offers die Twentse arbeiders een eeuw geleden hebben gebracht. We denken altijd dat alles uit de Randstad komt. Maar de Nederlandse vakbonden zijn voor een flink deel in Twente ontstaan’.

Tot 13 september is deze tentoonstelling in Museum TwentseWelle in Enschede te zien.

Jan Marijnissen schrijft hierover op zijn website:
‘Eén deel van de tentoonstelling heb ik mogen samenstellen, samen met medewerkers van het museum en met gebruikmaking van de spullen die het museum in depot heeft. Onderwerp is de opkomst van de textiel- en metaalindustrie in Twente in de 19e eeuw, de woon-, werk- en leefomstandigheden van de arbeiders, kinderarbeid en de opkomst van de vakbonden en de harde strijd die werd geleverd voor een beter leven voor de werkers en hun gezinnen. Met mijn bijdrage heb ik een hommage willen brengen aan hen.

Het andere deel van de tentoonstelling – ‘De meisjes van de fabriek’ is een foto-selectie van het Nationaal Archief. De zwart-wit foto’s zijn gemaakt door de Arbeidsinspectie in de periode 1900-1950. Ze laten een eerlijk beeld zien van de oneerlijke behandeling die de fabrieksmeisjes destijds ten deel viel: slechte en onveilige werkomstandigheden, lage lonen, uitbuiting.
Bezoekers van de expositie krijgen de kans zelf te ervaren hoe het voelt om geestdodend of zwaar werk te moeten doen. Met de hand mogen jutezakken worden genaaid, zoals fabrieksmeisjes van soms amper tien jaar vroeger dag in dag uit moesten doen. Het publiek kan ook zware katoenbalen tillen of weversknoopjes maken. Twentse Welle laat ook de werkkleding van de Twentse fabrieksarbeidsters zien.

Bekijk ook de promotiefilm van de Welle:

U bent hier