h

Tweede geslaagde actie tegen verkoop essent in Zwolle!!!!

15 februari 2009

Tweede geslaagde actie tegen verkoop essent in Zwolle!!!!

Voor de tweede keer deze week trotseerden een twintigtal SP-ers de kou om te demonstreren tegen de verkoop van Essent. Ditmaal kwamen in het provinciehuis in Zwolle de Overijsselse aandeelhouders, vertegenwoordigers van de provincie en de meeste gemeenten met de raad van bestuur van Essent bijeen. De actievoerders van de SP in Overijssel wachtten hen bij de ingang van het provinciehuis op met hun protest.

''Provincies die hun aandelen willen verkopen omdat ze denken dan meer geld te kunnen uitgeven dan nu, rekenen zich onterecht rijk en snijden zichzelf in de vingers.'' Er woedt een felle discussie na de aankondiging dat Essent zal worden verkocht aan het Duitse energiebedrijf RWE. Veel mensen willen dat de Nederlandse energiebedrijven in overheidshanden blijven en niet verkocht worden aan buitenlandse bedrijven. Energie is een belangrijke levensbehoefte en mag dus niet in buitenlandse handen vallen wordt dan vaak gezegd. De SP is voor het in overheidshanden houden van de aandelen van dit nutsbedrijf. Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Zoiets belangrijks moet niet aan de vrije markt over worden gelaten. Bedrijven in het buitenland gaan straks beslissen over onze gas en onze stroom. Commerciële partijen denken vooral aan winst maken en niet aan de gebruikers. Vandaar de boodschap aan de aandeelhouders, provincies en gemeenten: ‘Essent verkopen? Ze zijn NUTS!’

Een ander bezwaar van de SP tegen een eventuele verkoop van Essent is dat het bedrijf in handen komt van RWE, een Duits bedrijf, dat in opspraak is wegens de energieopwekking via vervuilende bruinkoolcentrales.

U bent hier