h

Nick Koning over de scholierenstaking

3 december 2007

Nick Koning over de scholierenstaking

Op vrijdag 30 november werd onderstaande ingezonden brief van ons bestuurslid Nick Koning in de Tubantia geplaatst.

De 1040-uren norm verplicht elke leerling minimaal 28 uur per week op school te zijn. Ik zeg met opzet op school te zijn, want de bedoeling van de regering om scholieren meer les te geven is totaal mislukt. Door het lerarentekort zijn er niet genoeg leraren om alle leerlingen les te geven. Om toch aan de wettelijk bepaalde uren te komen, hebben scholen alles uit de kast getrokken. Aanwezig zijn onder toezicht van een docent is officieel alles. Dat betekent nog niet dat je er wat van leert als tiener. Volgepropte studienissen met een leraar die niet bevoegd is om een bepaald vak te geven is daarom een veelvoorkomend tafereel. Scholen doen wel hun best de uren vol te maken met 'echte' les. Er zijn nog steeds lessen die kwalitatief goed zijn. Alleen hebben wij er een heleboel nutteloze uren bij gekregen. Ook de leerling die bleef zitten is verplicht 28 uur per week op school te zijn. Al heb je sommige vakken afgesloten met een goed cijfer dan moet je nog hetzelfde minimum aantal uren draaien. Dat betekent dat een leerling die 19 uur echte les heeft nog 9 uur in de studienis wordt gestopt omdat het moet. Dit is een voorbeeld van hoe slecht doordacht het plan van de 1040 uren norm is.
De regering heeft het minimum aantal uren verminderd: Helaas ligt het wat moeilijker. Leerlingen die vakbegeleiding nodig hebben zitten nog aan de 1040 uur. De volgepropte studienissen zijn er nog steeds niet mee opgelost en de langere schooldagen ook niet.
Wordt nu met deze tegemoetkoming het doel van het Ministerie gerealiseerd? Nee, want we leren niks meer dan eerst.
Onzinnig? Als druk uitoefenen juist op het debat van woensdag en je mening te laten horen onzinnig is dan: ja. Overigens is ongewenst gedrag niet vreemd in Twente. Jongelui of niet. In vergelijking met voetbalrellen is het gedrag van de leerlingen wat groot in de krant stond, kinderspel. Wij aarzelen dan ook niet om vandaag weer te staken omdat de regering koppig blijft.
Nick koning
Nick Koning, Borne

U bent hier