h

Nick Koning jonge 'vechtjas' voor zwakkeren

15 november 2007

Nick Koning jonge 'vechtjas' voor zwakkeren

Hij is van het type jongere waarvan je hoopt dat er velen zo zijn. Nick Koningnick koning is met zijn zestien jaar een bijzondere knaap. Hij verdiept zich in wereldleed en zet zich wat dichter bij huis graag in voor de zwakkeren in ons land. Het is een jongeman die nadenkt over zaken en overal een mening over heeft, beaamt zijn docent maatschappijleer van de Bataafse Kamp. Die ingrediƫnten maken het wellicht niet opmerkelijk dat Nick onlangs is benoemd tot lid van de Bornse Socialistische Partij. Als jongste zal hij zich met ondermeer jongerenzaken bezighouden. "Ik wil graag een contact voor ze zijn. Onlangs hoorde ik dat er wat ontevredenheid is over het skatepark. Dat zou ik binnen de SP aan kunnen kaarten."

Tussen de lessen op school door ontvouwt hij een fraaie map met de beeltenis van Che Guevara. Is deze wereldberoemde vrijheidsstrijder zijn grote voorbeeld? "Zijn idealen van toen waren goed. De methode erachter of de manier waarop hij dingen wilde realiseren.... daar heb ik wel m'n twijfels over. Of ik zelf een wereldverbeteraar ben? Nee, dat ben ik niet. Ik verdiep me in de wereld en armoede van anderen. Als er op tv verslag van oorlogsellende wordt gedaan dan zap ik niet verder."

Ellende van een ander. Als klein jochie haalde hij er op basisschool Jan Ligthart al bakken geld voor op. Een project in Ethiopiƫ bijvoorbeeld. "Ik zat in groep 4 en samen haalden we 27 kilo aan buitenlandse munten op." Nu houdt de Bornenaar zich naast huiswerk en de SP bezig met het oprichten van een stichting, die tot doel heeft de (multiculturele) samenleving te verbeteren. Hij vertelt weinig moeite te hebben met praten, verdedigen van een standpunt. "Bij ons thuis werd altijd veel gediscussieerd, ook over politieke kwesties. Van mijn ouders heb ik een gevoel van rechtvaardigheid meegekregen."

Jan Marijnissen, de voorman van de SP, daar kijkt Nick best wel een beetje tegenop. "Ik heb de indruk dat hij over alles goed nadenkt. Zijn leiderschap heeft de SP geen windeieren gelegd." Van de Nederlandse politiek in het algemeen heeft hij niet echt een hoge dunk. "Uit vrees kiezers te verliezen durft menigeen niks radicaals te roepen. Jammer, hoor."

U bent hier