h

Een jonge wereldverbeteraar

30 november 2007

Een jonge wereldverbeteraar

HENGELO/BORNE - Met zijn plan 'Interactieve sociale banen' wil hij de sociale contacten tussen culturen en mensen verbeteren. FORUM, een instituut voor multiculturele ontwikkeling, ziet wel wat in het idee van Nick Koning (16) uit Borne.

De idealistische vwo-scholier van het Bataafse Kamp in Hengelo deed onlangs mee aan een jongerenprijsvraag van FORUM. De opdracht: bedenk een plan dat de multiculturele samenleving verbetert. Met zijn idee won Nick een aanmoedigingsprijs van vijfhonderd euro. "Het idee zat al in mijn hoofd voordat ik van de prijsvraag hoorde", lacht Nick. Hij wil jongeren laten werken in culturele instellingen, te beginnen in Hengelo. Zijn organisatie krijgt van die instellingen kaartjes voor voorstellingen. Deze worden met korting verkocht aan middelbare scholen, die leerlingen voor het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) naar voorstellingen sturen. De opbrengst van de kaartjes is het loon voor de werkende jongeren.

Volgens Nick, die zelf posters plakt bij Kulturhus Borne, zitten er veel voordelen aan zijn plan. "De culturele instellingen gaan erop vooruit, omdat zij een tekort hebben aan mensen die klusjes opknappen zoals het theaterlicht regelen. Mijn plan is ook goed voor scholen, omdat zij minder geld kwijt zijn aan de kaartjes."

Nick zegt dat het bovendien voordelen oplevert voor probleemjongeren en veelplegers, die vaak uit verveling kattenkwaad uithalen. Praktisch werk is volgens Nick goed voor hen. Hij is daarnaast van mening dat zijn constructie jeugdwerkloosheid tegengaat. Nick hoopt ook dat jongeren uit allerlei culturen het werk doen. In hun contact met de buitenwereld kunnen ze laten zien dat ze vriendelijk zijn en goed werken. En dat neemt vooroordelen weg. Afgelopen donderdag had Nick een gesprek over zijn idee met wethouder Bert Otten. "Die vond mijn plan interessant. Otten zei dat de gemeente het gaat behandelen. Eerst gaat een ambtenaar het bekijken." Volgens Nick zei Otten dat het plan past binnen de sociale economie, één van de speerpunten in het Hengelose beleid. "Het is nog niet zeker of mijn idee werkelijkheid wordt, maar Otten heeft beloofd contact met mij te houden. " Nick wil ook dat de Tweede Kamer zijn plan behandelt. "Dat ben ik aan het regelen."

Na het vwo wil hij bestuurskunde studeren en politicus of ondernemer worden. "Veel mensen vinden mijn politieke betrokkenheid tijdverspilling. Dan zeggen ze: je bent nog zo jong! Maar zodra ze horen dat ik een interview heb of op tv kom, vinden ze het wel leuk." Zondag is Nick bij opnamen van het tv programma ' Meetingpoint ' van de Nederlandse Moslim Omroep.

U bent hier