Programma 2018-2022
Wonen
Huren of kopen: wat wil de SP bereiken?
♦De verkoop van sociale huurwoningen wordt aan banden gelegd. Door de verkoop van sociale huurwoningen en de beperkte nieuwbouw groeit het aantal sociale huurwoningen niet.
♦Voldoende woningen voor lage en middeninkomens en voor jongeren en alleenstaanden, zodat zij niet op het wonen in Hengelo zijn aangewezen.
♦Er komen meer betaalbare vrije sector huurwoningen en koopwoningen in het goedkopere segment beschikbaar voor tweeverdieners en eenpersoonshuishoudens, die net teveel verdienen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen.
♦Er wordt rekening gehouden met de veranderde samenstelling van de bevolking en het feit dat ouderen en gehandicapten liever zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Aanpassing verdient voorkeur boven gedwongen verhuizing. Mensen moeten zoveel mogelijk in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Bouwen van levensloopbestendige woningen heeft de voorkeur.
♦Aan de huurverhoging moet een maximale woonquote zijn verbonden. Dit is het percentage van het inkomen dat een huishouden kwijt is aan huur en bijkomende kosten.
♦Bestaande woningen worden ook energiezuinig gemaakt.
♦ Burgerparticipatie in werking: Bewoners moeten vooraf worden betrokken bij grote veranderingen in de wijk.
Wonen is meer dan een dak boven je hoofd
De SP wil leefbare wijken, nu en in de toekomst. Daarvoor zijn nodig: een evenwichtige opbouw van de wijken en buurten, geen sociale tweedeling laten ontstaan, behoud van voldoende en aantrekkelijk groen en de nabijheid van basisvoorzieningen als winkels, scholen, buurthuizen, openbaar vervoer, medische voorzieningen en speelgelegenheden.Wanneer het gaat over gemeentelijke plannen die betrekking hebben op de leefomgeving en de leefkwaliteit, moet de gemeente eerst bij de inwoners die het betreft inventariseren wat er leeft, alvorens zelf plannen te maken.
Actie
Tijdens een enquête die de SP in Borne enkele jaren geleden hield onder huurders bleek dat veel mensen tevreden waren met hun woonsituatie, maar niet alle huurders. Enkele woningcomplexen bleken al jaren te zijn verstoken van goed onderhoud. Vocht en tocht waren de meest gehoorde klachten. Dit gold voor onder meer de Van Bemmelstraat, Woolderweg en omgeving, voor de Merelstraat en voor een 60-tal seniorenwoningen in de StroomEsch. In sommige gevallen was ook nog niet duidelijk of er eventueel sloop zou plaatsvinden. Huurders wisten niet waar ze aan toe waren.Samen met de SP werden bewonerscomités opgezet in deze buurten, die rechtstreeks (met steun van de Woonbond) onderhandelden met de woningbouwvereniging. Gevolg was dat onderhoud en renovatie naar voren werden gehaald en in een aantal gevallen van sloop werd afgezien, zodat voor de huidige bewoners goede en betaalbare woningen beschikbaar bleven. Hier werd ook weer duidelijk aangetoond dat door de handen ineen te slaan en actie te voeren wel degelijk resultaten kunnen worden bereikt.
Huren
Voorgaande kabinetten hebben twee nieuwe elementen ingebracht, de verhuurdersheffing en de inkomensafhankelijke huurverhoging. De laatste om het ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Maar de verhuurdersheffing die jaarlijks aan woningcorporaties wordt opgelegd, gaat ten koste van de sociale woningbouw. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan komen. De SP vindt dat sociale woningbouw bestemd moet zijn voor iedereen die niet zelf een huis wil of kan kopen, of een veel duurdere huurwoning in de vrije sector niet kan betalen.Woningcorporaties moeten er ook op letten dat er geen grote verschillen in huurprijs ontstaan tussen zittende en nieuwe huurders in hetzelfde type woning.
Energiekosten stijgen sneller dan de inflatie. Daarom is het van groot belang dat het energieverbruik omlaag gaat. De gemeente moet actief monitoren hoe het energieverbruik van wijken zich ontwikkelt, moet afspraken maken met Welbions over energiebesparing en helpt eigenwoningbezitters die hun bezit collectief energiezuiniger willen maken. Om (een deel van de) sociale huurwoningen betaalbaar te houden, kan er soms worden afgezien van grote investeringen met betrekking tot het terugdringen van het energieverbruik, maar moet de woningisolatie wel aan basisvoorwaarden voldoen. Een lage huur, maar een hoge energierekening legt ook een hogere druk op het inkomen van de huurder.
Plek voor iedereen
Er zijn relatief gezien te weinig huurwoningen beschikbaar voor Bornse gezinnen met lage en middeninkomens. Tot deze groepen behoren ook inwoners die te veel verdienen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen en te weinig om een huis te kunnen kopen. Zij zijn aangewezen op de betaalbare vrije huursector of op betaalbare starterswoningen in de koopsector. In beide categorieën is in Borne te weinig aanbod. Welbions erkent dat er meer woningen specifiek voor jongeren beschikbaar moeten komen en gaat voor de doelgroep tot 23 jaar woningen ‘labelen’ als te bewonen door jongeren. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen Borne en Hengelo, dus in de praktijk zijn jongeren ook aangewezen op Hengelo.
In een enquête van de SP in 2017 heeft een aantal ouderen aangegeven dat zij graag kleiner zouden willen gaan wonen in een levensloopbestendige woning. De woningcorporatie Welbions beschouwt Hengelo en Borne als één woongebied. Volgens Welbions kunnen woningzoekenden in Borne ook terecht in Hengelo. Maar daardoor dwingt Welbions deze groepen mensen min of meer om uit Borne te vertrekken. De SP vindt dit onaanvaardbaar en stelt dat er in Borne plek voor IEDEREEN moet zijn.