h

Bezuinigingen leiden tot verval begraafplaats

9 oktober 2014

Bezuinigingen leiden tot verval begraafplaats

Nadat het reguliere onderhoud aan de Bornse begraafplaats door bezuinigingen in handen werd gesteld van een private onderneming heeft ook de SP in Borne zich beziggehouden met het wel en wee van deze begraafplaats. Zonder vooruit te willen lopen op het rapport dat Borne-Nu in het vooruitzicht heeft gesteld, wil de SP alvast ter aanvulling hier haar bevindingen weergeven.

Enkele regelmatige bezoekers van de begraafplaats hebben de afgelopen voorjaar/zomer gevolgd hoe het gesteld is met het (groen)beheer. Zij kwamen tot de volgende conclusies:
- er staan minder containers, wanneer deze vol zijn wordt het afval ernaast gelegd
- het plantsoen wordt niet gesnoeid. Heggen en bomen, ook op de heuvels tussen de urnen, groeien allemaal uit. Takken die van bomen zijn gewaaid blijven op de paden liggen.
- op het nieuwe gedeelte bevinden zich verscheidene konijnenholen
- onkruid wordt niet gewied en tussen de planten staat gras, dode planten en struiken worden niet verwijderd
- er is te weinig toezicht op het werk dat uitgevoerd wordt: tijdens de werkzaamheden is er veel lawaaioverlast, er wordt tijdens het snoeien over de graven gelopen en voorwerpen worden niet altijd op de graven teruggeplaatst.
- er is sprake van veel omgevallen en scheefgezakte  kruisen en zerken. Dit was in het recente verleden niet zo.

Natuurlijk is het onderhoud van graven een taak van de nabestaanden, maar die nabestaanden wonen niet altijd meer in de buurt. Er is een grote tegenstelling tussen hoe mooi aangelegd en onderhouden de begraafplaats tot voor kort was en hoe het nu is. Als Bornse gemeenschap moeten wij dit niet willen.

Plotseling verbeterd Bij een laatste bezoek afgelopen week lag de begraafplaats er op het eerste gezicht een stuk beter bij. Geen afgewaaid groen meer op de paden en omgevallen kruisen waren of verwijderd of netjes op het betreffende graf gelegd. Blijkbaar hebben de berichten in de krant geholpen. Of dit voor alle klachten geldt is zo snel niet vast te stellen. Meer duidelijkheid over het onderhoud van de begraafplaats blijft nodig.

Reactie toevoegen

U bent hier