h

SP pleit voor gratis bus en sociale huurwoningen

25 juni 2014

SP pleit voor gratis bus en sociale huurwoningen

Tijdens de algemene beschouwingen over de meerjarenbegroting zijn door Ans van Duuren (zie foto) van de SP, met steun van de VVD, twee moties ingediend. De eerste motie roept het college op om in samenwerking met corporatie Woonbeheer sociale huurwoningen voor onder meer jongeren en alleenstaanden te bouwen in de Bornsche Maten. De tweede motie vraagt het college onderzoek te doen naar aansluiting bij Hengelo bij de regeling van gratis busvervoer voor 65 plussers.

Sociale huurwoningen Directeur Markvoort van Woonbeheer Borne beweerde in de Tubantia van 18 februari 2014 dat er vanwege de verhuurdersheffing geen geld meer is om de komende jaren huurwoningen te bouwen. Ook gaf hij aan wel een alternatief te zien. Woonbeheer is bereid het werk uit te voeren, zodat de gemeente alleen de uren hoeft te betalen. Aangezien de heer Markvoort claimt niet uit te gaan van zulke hoge rendementen als projectontwikkelaars, is dit zeker een optie die het onderzoeken waard is, aldus de motie. Bovendien is dit een gunstige ontwikkeling wat betreft de onbebouwde gronden in eigendom van de gemeente Borne, die een negatief effect hebben op de exploitatie.
Om uiteenlopende redenen kreeg de motie, behalve uiteraard van de indieners SP en VVD, geen steun van andere partijen. Er ontstond wel een stevige discussie, waarbij o.a. de ‘stiekeme’ fusie tussen Woonbeheer en Welbions in Hengelo gehekeld werd. Dat er gesprekken gaande waren was wel bekend, maar het besluit tot fusie kwam toch als een verrassing. De gemeenteraad voelt zich gepasseerd.
Ook werd voorgesteld om eens te gaan praten met andere partijen dan Woonbeheer over de toekomst van de woningbouw in de sociale sector in Borne. Zo bracht deze motie het denken en de discussie over dit onderwerp op gang.

Gratis met de bus Eveneens door SP en VVD werd voorgesteld om de mogelijkheden en consequenties te onderzoeken om de 65-plussers van de gemeente Borne in aansluiting met de regeling in Hengelo in de daluren gratis busvervoer aan te bieden.  Doel is het beperken van het autogebruik en het stimuleren van het openbaar vervoer, en het verkrijgen van een betere bezetting van de bussen in de daluren. De groep 65 plussers (binnenkort 67 plussers) is bij uitstek de groep die juist in de daluren in de gelegenheid is van deze regeling gebruik te maken. Voordeel voor Borne is dat de 9000 Hengelose 65 plussers ook Borne kunnen bezoeken, hetgeen de Borne middenstand ten goede komt.
Ook deze motie werd niet aangenomen. Enkele fracties vonden het niet nodig ‘rijke ouderen te bevoordelen’ of wilden geen ‘categoriale’ maatregelen nemen en probeerden de motie in de hoek van de steun aan de minima de drukken. Dat ouderen met een minimum inkomen profiteren van de regeling is natuurlijk mooi meegenomen. Maar de fracties gingen voorbij aan de strekking van de motie, die ging over bevorderen van openbaar vervoer en terugdringen van lokaal autogebruik. 
Mogelijk start de SP dit jaar zelf een onderzoek onder 65 plussers naar de animo voor deze regeling.

Reactie toevoegen

U bent hier