h

Vervolg enquête Van Bemmelstraat en omgeving

4 november 2012

Vervolg enquête Van Bemmelstraat en omgeving

Huur enquete
Als vervolg op de inventarisatie van klachten van bewoners ten aanzien van hun woningen en na een gesprek dat de SP had met Woonbeheer heeft de SP in Borne onderstaande brief uitgedeeld in de Van Bemmelstraat en omgeving.

Aan de huurders van Van Bemmelstraat, Woolderweg en Kaufmannstraat (gedeeltelijk)

Naar aanleiding van een brief van een bewoner en andere signalen heeft de SP in Borne begin augustus middels een enquête onderzoek gedaan naar eventuele klachten over onderhoud aan de woningen aan de Van Bemmelstraat, Woolderweg en Kaufmannstraat.
De meeste klachten vallen onder de noemer vocht en tocht en de hoge stookkosten die hiervan het gevolg zijn. Ook gehorigheid is een probleem voor een aantal bewoners. (Veel) te weinig parkeerruimte wordt ook vaak genoemd.
Sinds de jaren vijftig, toen de woningen gebouwd werden, is er 1x een kleine onderhoudsbeurt uitgevoerd in de jaren 2004, 2006 en 2007. Dit betrof hoofdzakelijk het vervangen van hang- en sluitwerk en het vervangen van de keukeninrichting.
In 2010 is door Woonbeheer een brief gestuurd aan de bewoners, waar in werd aangekondigd dat tussen 1015 en 2020 voor ca. 150 woningen in uw buurt ‘ingrijpende maatregelen’ zijn voorzien, ‘om het niveau van de woning aan te passen aan de eisen van de tijd’. Vanaf 2013 zullen er per complex, dat dan aan de beurt is, gesprekken worden gevoerd met de bewoners.
Vooral de huurders die al lange tijd in de buurt wonen weten sinds de jaren negentig niet waar ze aan toe zijn. Toen al werd er gesproken over sloop. Moet je dan nog investeren in je huis (b.v. een parketvloer)?
De SP Borne is met de klachten naar Woonbeheer gestapt en heeft gesproken met de directie. In dit gesprek heeft de SP gewezen op de overlast die bewoners ondervinden van voornamelijk vocht en tocht en de daarmee gepaard gaande hoge stookkosten. Woonbeheer gaf aan dat de meeste klachten pas definitief op te lossen zijn door groot onderhoud en/of sloop.
Wat heeft de enquête en het gesprek met Woonbeheer concreet opgeleverd?
- Door Woonbeheer worden de klachten, die samen te vatten zijn onder de noemer ‘vocht en tocht’ , duidelijk (h)erkend.
- Woonbeheer heeft toegezegd aan het genoemde tijdschema vast te houden. Dit betekent dat de eerste gesprekken over het gedeelte van de buurt dat in 2015 aan de beurt is (waar dus in 2004 klein onderhoud heeft plaatsgevonden) al in 2013 worden gestart. Mocht om wat voor reden dan ook het tijdschema niet gehandhaafd kunnen worden dan moet dat duidelijk met de bewoners beargumenteerd en gecommuniceerd worden. Uiteraard zal ook de SP de vinger aan de pols houden.
- Gebreken die normaal te verhelpen zijn (zonder een grootscheepse verbouwing) zullen verholpen worden.
- Vanwege de onzekere (toekomstige) financiële situatie is nog niet vast te stellen of sloop en vervangende nieuwbouw de oplossing is. Daar komt bij dat uit de enquête blijkt dat lang niet alle bewoners daar voorstander van zijn, vanwege de huurverhoging die daar bij hoort. Ook Woonbeheer is van mening dat goedkope(re) huurwoningen voor veel mensen beschikbaar moeten blijven. Op dit moment zijn alle opties nog open: sloop/nieuwbouw, renovatie of anderszins. Dit zou per gedeelte van de buurt kunnen verschillen.
Tot slot
De SP is van mening dat de woningcorporaties in het algemeen de laatste jaren teveel hebben gesloopt en te weinig gebouwd en steeds meer geld en energie hebben gestoken in interne bureaucratie, fusies en salarissen voor de topfunctionarissen. De corporaties moeten hun maatschappelijk taak weer oppakken en de reserves investeren in betaalbare woningen.
Echter zowel de VVD als de PvdA zijn voor een verhuurdersheffing. Deze heffing die de corporaties moeten ophoesten, zal aan het eind van deze kabinetsperiode zijn opgelopen tot 2 miljard euro. De reden voor deze heffing is, naast extra belastinginkomsten, dat de huren volgens deze partijen soms te veel afwijken van de particuliere huurmarkt. De extra inkomsten door huurverhogingen die onder meer ‘scheefwoners’ opgelegd krijgen moeten de corporaties weer afstaan, terwijl het geld heel hard nodig is om weer te kunnen investeren in nieuwe huizen, om huizen te renoveren en om te herstructureren. Met Woonbeheer zijn wij van mening dat deze maatregel, evenals de maatregelen vanuit Brussel (b.v. de inkomenstoets), de sociale woningbouw om zeep helpen. De huurders draaien op voor een falend woningmarktbeleid.
Steun de SP en wordt lid voor slechts 5 euro per kwartaal.
Nog vragen en of opmerkingen over deze brief, bel of mail ons.


Johan Koning, voorzitter
06-18617212 borne@sp.nl

Toon Peters, secretaris
06-47193333 sp.borne@gmail.com


U bent hier