h

Sociale werkplaats wordt onbereikbaar voor gehandicapten

29 januari 2012

Sociale werkplaats wordt onbereikbaar voor gehandicapten

Demonstratie foto
Cliënten van instellingen die verantwoordelijk zijn voor de zorg van verstandelijk gehandicapten krijgen geen werkplek meer bij een sociale werkplaats. De SWB kondigde rond de kerstdagen intern aan dat er een algehele stop op nieuwe medewerkers in 2012 zal zijn.

Degenen die een WSW-indicatie hebben en in aanmerking komen voor (begeleid) werken stonden al op een wachtlijst van meer dan vier jaar. Deze wachtlijst kan wel opgeheven worden, nu er vrijwel geen plekken meer beschikbaar komen.
Dit wordt duidelijk na een belronde van de SP Borne langs deze instellingen, waarvan Aveleijn met het hoofdkantoor in Borne verreweg de grootste is.
De SP wilde hiermee onderzoeken hoe de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen in de praktijk uitwerken.
Cliënten komen tot nu toe via een indicatiestelling ofwel in aanmerking voor dagbesteding die wordt betaald vanuit de AWBZ ofwel worden ze geschikt gevonden om te werken.
De laatste groep heeft geen recht op dagbesteding en wacht op een werkplek.
Nu wordt er wel geprobeerd door bijvoorbeeld Aveleijn, ook met behulp van vrijwilligers, een en ander te organiseren voor deze groep, maar dat wordt steeds moeilijker, nu de groep steeds groter wordt. Gevaren liggen op de loer.
Door gebrek aan regelmaat, omdat er geen werk of dagbesteding is, gaat de cliënt achteruit. Het ‘arbeidsethos’ verdwijnt, het verschil tussen dag en nacht vervaagt en het komt voor dat men afglijdt in alcoholisme en drugsgebruik.
Wat betreft de dagbesteding staan er ook grote veranderingen aan te komen.
Vanaf volgend jaar verdwijnt deze uit de AWBZ en gaat deze onder de gemeente (WMO) vallen. Welke financiële gevolgen dit heeft is voor de instellingen nog een vraagteken.

U bent hier